fredag 13 april 2012

Kongressen i Göteborg

Godmorgon!

För två veckor sedan var vi, i skolledningen på Kalmarsundsskolan, på Skolledarkongressen i Göteborg. Kongressen är vart annat år och då träffas ca 1000 skolledare från Norden och lyssnar på föreläsningar om allt som rör skola och lärande. Det mesta är gemensamt men varje dag har man möjlighet att välja en föreläsning, på ca 60 minuter, som handlar om något man är speciellt intresserad av.

Utbildningsministern börjar alltid och öppnar kongressen och talar därefter om vad som nu gäller för skolan och vad som kommer att bli nya utmaningar. I år talade han om  bristen på lärare. Det är för få som söker till dessa platser på universiteten och det medför att vi kanske inte får de bästa till dettta så viktiga yrke. Lönen är givetvis en viktig del av detta men han menade att det är inte hela sanningen. Man måste höja synen på kunskap och statusen på yrket.

En stor utmaningen är alla våra barn som kommer från andra länder. Hur lär vi dem på rätt sätt och tar vi hand om dessa barn/elever i det svenska skolsystemet?
Det är stora men väldigt viktiga frågor för svensk skola!

Vi lyssnade även på en man som talade om hjärnans utveckling och hur vi lär. Mna har gjort nya studier på minnet och dess funktioner. Hur fungerar närminnet och arbetsminnet? Hur hjälper vi dessa barn i skolan som har svårigheter med detta?

Kongressen avslutades med att vi fick lyssna på Jörgen Ooms. Han gav oss många glada skratt och dessutom många tankeställare om vad vi arbetar med och för!

Vi hade två väldigt bra och lärorika dagar!

Ha en bra dag!

Malin och Emad

Inga kommentarer: